Go to Top

Biciklizam

Andrijevica Tabla

Info tabla koja je postavljena u centru Andrijevice

Okolina Andrijevice po zadovoljstvu koje pruža kad se obilazi na dva točka ne zaostaje za drugim crnogorskim predjelima, ali je manje otkrivena u tom smislu. Eto onda prilike da spojimo upoznavanje novoga sa onim već poznatim, jedinstvenim osjećajem slobode u kontaktu sa prirodom.

Novi usponi i nizbrdice, novi vidici, novi odgovori na pitanje “šta je iza krivine”… ali i nove graške znoja: jer andrijevičke rute su pretežno za one koji raspolažu sa malo više iskustva i snage. No to ne znači da i oni koji su za opuštenije krstarenje na biciklu, neće naći nešto po svojoj mjeri: mali, lijepi, “porodični” krug po istočnom obodu Andrijevice, romantično kotrljanje kroz dolinu ka selu Kuti (uz vraćanje nazad u Andrijevicu, umjesto napornog prelaska preko visokog prevoja između Kuti i Gusinja), odlazak do doline Gradišnice (opet ćemo tu “otkinuti” lakši dio od veće i napornije ture), i zanimljiva vožnja do Plava – sasvim dovoljno za par ugodnih dana na asfaltnim putevima i puteljcima.

A za one koji streme visinama i daljinama ne mareći za uloženi trud i za makadame, asfalte ili šumske staze, izazova je više nego dovoljno: Andrijevica će takvima biti njihov lični Kejp Kenedi, odakle će dan za danom uzlijetati do pod litice Komova, na Bjelasicu, preko Visitora… čak do Japana!

Puno je u ovom kraju toga što čeka na nas, da ga vidimo i doživimo – nešto će biti tako divlje i nepokorno da neće stati u jedan zadivljeni pogled niti ćemo ga ukrotiti jednim prolaskom biciklom, nešto će biti pitomo do pokornosti – no opet će lukavo mamiti uzdahe, a nešto će se sasvim sakriti od nas i ostaviti nam samo slutnju, zbog koje ćemo poželjeti da se opet vratimo ovamo.

Mi smo se potrudili da vam ovim vodičem pomognemo pri izboru vaših budućih otkrića, ali i da detaljnim opisom andrijevičkih ruta omogućimo da bolje procijenite njihovu težinu i uslove na njima, te da opuštenije krenete na vožnje. Da biste na terenu imali manje briga, potrudili smo se i da sve rute koje ćete ovdje naći obilježimo kvalitetnim sistemom putokaza.

No preporučujemo isto tako da sa našeg sajta skinete i bazu GPS podataka, koja će vam umnogome olakšati i planiranje i orijentaciju na terenu, dajući vam uz to veću slobodu da na licu mjesta promijenite planove, da ako poželite prepriječite sa jedne rute na drugu, da skratite ili produžite svoju vožnju, a da ne morate da brinete da li ćete sigurno uspjeti u tome.