Go to Top

KOMOVI

Komovi su oduvijek bili inspiracija pjesnicima i izazov planinarima i botaničarima. Ushićeni njihovim vrhovima i pašnjacima, zaljubljenici u prirodu sa razlogom ih prozvaše “carom planina i božanstvenim gorostasom“. Priroda se poigrala planinskom masom i izvajala čudesne forme u komskom haosu. Tu još uvijek možete naići na autentične kuće vasojevićkog tipa koje čuvaju ritam nekadašnjeg gorštačkog života. Ne propustite priliku da vidite neke od preostalih katuna koji se polako predaju pred divnom surovošću planine i iščezavaju sa njenih obronaka.

Najviši vrhovi Komova su Vasojevićki Kom 2461mnv, Kučki Kom 2487mnv i Ljevorečki Kom 2463mnv.

Za penjanje na Komove nije neophodna fantastična forma, i popeti se je relativno lako. Međutim, ima na Komovima nekoliko opasnih djelova, koje ćete lako prevazići ukoliko neko od iskusnih lokalnih planinara ide sa vama. Zato preporučujemo da se povežete sa planinarskim klubom iz Andrijevice, i da vam za svoje prvo penjanje na Kom društvo pravi neko od njih. A kada se popnete, i ako imate sreće pa dan bude čist i vedar, imaćete šta da vidite – praktično pola Crne Gore kao na dlanu!

Sa Vasojevićkog i Kučkog Koma vidi se:

1. Bjelasica (Crna glava vrh) 2139mnv-20km
2. Hajla (Hajla vrh)-2403mnv-40km
3. Bogiđevica (Žuti kamen vrh)-2522mnv-38km
4. Đeravica (Đeravički vrh)-2524mnv-42km
5. Prokletije (Maja Rosi vrh)-2524mnv-28km
6. Karanfil (Sjeverni vrh)-2460mnv-29km
7. Prokletije (Maja Jezerce vrh)-2694mnv-24km
8. Kapa Moračka (Lastva vrh)-2226mnv-38km
9. Moračke planine (Torna-Babin zub vrh)2277mnv-30km
10. Durmitor (Bobotov kuk)-2522mnv-72km

Ako vam nije do penjanja na Komove, ne brinite, uživaćete i u podnožju. Komovi će uskoro biti proglašeni rezervatom prirode, a to nije bez razloga. Ovdje ćete naći raznovrsno bilje, borovnice, šumske jagode, a ima i divljači. Obiđite katune, upoznajte mještane, probajte lokalne specijalitete. U samom podnožju Komova se nalazi i Eko katun Štavna, i ovdje možete prenoćiti, osvježiti se, iznajmiti biciklo ili konja, pa upoznati okolinu Komova i na ovaj način.