Go to Top

Na putu Andrijevica – Murina česti odroni

Ovdje su odroni, takoreći, stalni. Nerijetko dolazi i do prekida saobraćaja, a tada je plavska opština odsječena od „ostatka“ Crne Gore. Putari, istina, brzo intervenišu, ali su nemoćni pred brdom koje „valja“ nevolje.

Stručnjaci objašnjavaju da je to posljedica složene geološke građe brda i nestabilne stijenske mase. Posebno je nepovoljno što kamene gromade i drugi materijal padaju niz veliku kosinu prema putu i ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a i laiku je jasno da su za trajnu sanaciju potrebna ogromna sredstva, kojih u državnom Budžetu nema.

U takvoj situaciji je, kako kaže pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj Crne Gore Ervin Adrović, u cilju stabilizacije kosina na ovom lokalitetu urađena privremena sanacija. Riječ je, putarskim rečnikom rečeno, o kavanju labilnih blokova-samaca bez korijena, izvođenju potpornog zida na čitavoj dužini nestabilne dionice, uređenju profila, postavljanju putarskih mreža i odgovarajuće vertikalne signalizacije.

- Ove godine napravljen je i revidovan projekat sanacije pomenutog lokaliteta, a u budžetu za narednu godinu predložena su finansijska sredstva za izvođenje radova, čija će setačnavrijednost znati nakon završene tenderske procedure – kaže Adrović, uz napomenu da je „na ovoj dionici intenzitet saobraćajamalii ne može se uskoro očekivati povećanje“.

Adrović, takođe, podsjeća da je put Andrijevica – Murina u dužini oko 15 kilometara rekonstruisan 1982, a dvije godine kasnije je upotrebnu dozvolu dao Republički komitet za urbanizam i građevinarstvo. Svi tehnički elementi „ispunjavaju propisane uslove za magistralni put“, ali, s obzirom da „prolazi“ dolinom Lima, a u vrijeme izgradnje nijesu rađene zaštite kosina, na nekoliko lokaliteta dolazi do odrona, poput pomenutog mjesta u Sućeski.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>