Go to Top

Novinari japanske novinske agencije Kjodo stigli su u selo Japan

Novinari japanske novinske agencije Kjodo stigli su u selo Japan, u crnogorskoj opštini Andrijevica, gde će napraviti posebnu reportazu o malom mestu koje nosi isti naziv kao i njihova velika država. Japanske novinare su dočekali predstavnici sela, gde su im, pored ručka, priredili i program obilaska sela i planine Komovi, ispod koje se nalazi crnogorski Japan.

Predstavnik nevladine organizacije „Japan-Japan“ Čedo Babović rekao je agenciji Beta da japanski novinari nameravaju da javnosti u svojoj zemlji opširno predstave malo crnogorsko selo, njegove ljude, prirodu i razvojne potencijale. 

Japanski novinari su posebno bili prijatno iznenađeni kada su na samom ulazu u selo videli tablu na kojoj je, pored domaćeg naziva, ime sela napisano i na japanskom jeziku.

Selo Japan u Crnoj Gori postalo je široj javnosti poznato u martu 2011. godine, kada su mediji javili da su njegovi stanovnici ponudili pomoć Japanu, nakon razornog zemljotresa i cunamija koji su zadesili tu zemlju. Tada je, u ime sela, Vlada Crne Gore Japanu uputila 10.000 evra, simbolizujući na taj način vezu između dva Japana – azijskog i evropskog. Ima više verzija o tome kako je selo Japan dobilo ime. Najverovatnija je da u tom kraju Sunce prvo obasja upravo to selo, na jugoistočnim padinama planine Komovi. Zanimljivo je da i u crnogorskom Japanu, kao i u onom velikom, ima dosta trešanja, od čijeg se cveta, u proleće zabele ovdašnji brežuljci.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva. Polja sa zvjezdicom su obavezna *

Možete koristiti sledeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>