Go to Top

4. Selo Kralje

Često se kaže za Kralje, “ni manjeg mjesta ni više junaka”. Odavde, iz središta Gornjih Vasojevića, potekli su mnogi junaci, viđene harambaše, stotinaši, perjanici, barjaktari i ratnici, narodni prvaci i duhovne ličnosti. Sredinom 19. vijeka ovdje je osnovana i prva škola u čitavom kraju, pa je tako Kralje postalo značajan obrazovni centar Vasojevića.

Mjesto na kom se sada nalazite već vjekovima je saborno mjesto naroda sa ovih prostora, koji su se sakupljali ispred crkve kako u teškim i sudbonosnim danima, tako i u proslavama i veseljima. Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg podignuta je 1904. godine, uz staro seosko groblje, na mjestu stare crkve koja je spaljena 1877. godine, kada su u sukobima sa Turcima stradala sva sela ovog kraja. Prethodna građevina bila je brvnara, kakve su često podizane u ovim krajevima, kao privremeno rešenje u tim burnim i nesigurnim vremenima. Nova crkva, jednobrodna građevina sa kupolom, sagrađena je zaslugom jeromonaha Josifa Lekića i prilozima mještana o čemu svjedoči i natpis iznad zapadnog ulaza hrama. Crkvu je ikonopisao Vasilije Đinovski, jedan od najznačajnijih slikara knjaževine Crne Gore. Posebnu pažnju privlači portret priložnika sa njegovom zadužbinom, smješten u naosu hrama, kao značajan i rijedak primjer prezentovanja ktitora.

Na zaravni ispred crkve nalazi se bronzani spomenik voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i rodonačelniku dinastije Karađorđević, čije porijeklo se vezuje baš za Kralje. Ovdje je rođen Karađorđev djeda Jovan Đurišić koji se sa sinom Petrom Karađorđevićem preselio u Šumadiju. Porodica je stalno održavala kontakte sa svojim bratstvom, a Vasojevići su za vrijeme Prvog srpskog ustanka sa vojskom pošli u susret Karađorđu i vodili zajedničku borbu na Suvoboru kod Sjenice. Prema kazivanju starijih ljudi, Kralj Petar I Karađorđević često je dolazio u Kralje, a tokom jednog boravka dao je novac za izgradnju kuće u selu svojih predaka, danas poznate kao kule Đurkovića.

U Kraljima su veoma ponosni na mjesni Izviđački odred, jedan od prvih u bivšoj Jugoslaviji. Izviđači Kralja prednjačili su u inicijativima i radnim akcijama, a u Kraljima su pored podizanja škole, omladinskog doma, električne mreže i puteva, učestvovali i u osnivanju Zavičajnog muzeja. Smješten u nedavno rekonstruisanom prostoru Spomen-doma, ovaj jedinstveni etno muzej u svojoj kolekciji posjeduje više hiljada arheoloških i istorijskih eksponata, starih alatki, uniformi, portreta i dokumenata koji svjedoče o burnoj istoriji i životu u ovom kraju. Mnoge od eksponata donirali su sami mještani. Posebno su značajna svjedočanstva iz balkanskih i svjetskih ratova, kao i fotografije i zapisi o značajnim ličnostima ovog kraja. U sklopu muzeja nalazi se i zavičajna biblioteka.

U samom centru Kralja nalazi se neobični eksponat, avion izložen u čast četiri pilota ratnog vazduhoplovstva iz ovog kraja koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu. Odavde potiče i pukovnik Nikola Lekić, prvi pilot sa prostora bivše Jugoslavije koji je 1956. godine probio zvučni zid.

U blizini se nalazi i čuvena „kraljska barutana“, sagrađena 1899. godine na 300 m2 radi čuvanja ratne opreme i naoružanja Vasojevićke vojske. U ovom vojnom magacinu, već podleglom pod teretom godina, nekada su se čuvali legendarni dalekometni topovi Krnjo i Zelenko, koji su iz Kralja transportovani na planine Balj i Sjekiricu, odakle su 1912. godine tukli turske snage dajući tako značajan doprinos konačnom oslobođenju. Po oslobađanju od Turske, barutana je postala mjesto okupljanja, u kome je svojevremeno bila smještena škola, a potom i omladinski dom, pekara i žandarmerijska stanica.