Go to Top

AN07

Na početku ove vožnje krenućemo iz Andrijevice uobičajenim, glavnim putem ka Plavu. Ali na samom kraju četvrtog kilometra od starta ćemo u Lukama skrenuti lijevo, preći preko Lima i nastaviti „tajnom“, mirnijom i ljepšom rutom preko sela Gračanica.

Uspon koji ovdje počinjemo je do desetog kilometra intenzivniji a potom će napredovanje biti znatno lakše. Asfalt se penje uvodeći nas u pitomi predio koji lebdi nad dolinom Lima: srebrna vodena zmija će se po sunčanom danu opružiti među livadama i zadrijemati na toploti, u pejzažu kao stvorenom za sanjarenje. Ovo je jedan od onih puteva na kojima se pedale okreću sporije nego obično: nema sagorijevajućeg uzbuđenja ni ključanja osećanja kao na nekim drugim mjestima, ali se zato u bogatom zelenilu i sve širem vidiku rađa ležerna, mirna, pouzdana zaljubljenost u okolinu, i ona dragocjena žeđ za razgovorom bez koje nema uspješnog putovanja: razgovorom sa saputnicima ili, ako njih nema, sa samim sobom.

Na 7,1km se s lijeve strane nalazi uređen izvor. Uzana, pusta traka puta koja umije i da priča i da sluša dovešće nas poslije 10,4km od starta do prevoja na mjestu zvanom Mostine (950m, najveća visina na našem „tajnom“ putu). Par stotina metara prije prevoja je mjesto sa koga se pruža najljepši pogled na Polimlje i na predio koji ostaje iza nas.

Start u Andrijevici je na 790m nadmorske visine, a završetak u Plavu na 960m nadmorske visine, ali ovim usponom na sredini našeg izleta praktično smo otplatili „ulaznicu“ za festival ljepote oko nas: slijedi strmi spust dug oko 2km a potom ćemo lako, kroz seriju kratkih uspona i nizbrdica, stići do cilja.

Prolazeći zaseok Mašnicu spuštamo se u Murino, gdje ponovo prelazimo Lim i uključujemo se na glavni put ka Plavu, 10,7km, prije te varoši. Na ulazu u Plav (23,2km od starta) sa desne strane se nalazi mala botanička bašta – vrijedi je posjetiti i bolje se upoznati sa florom regiona, da ne pominjemo dobre šanse da ćemo tu konačno saznati „ime i prezime“ nekih od tajanstvenih mirisa koji su nas tako omamljivali, golicali i varali tokom vožnje.
Ulazeći u Plav uranjamo u jedan osobeni i zanimljivi istorijski i kulturni mozaik, ali i stupamo na tlo novog biciklističkog Eldorada: devet obilježenih ruta u regionu te varoši čekaju da ih istražimo, i pružaju više nego dovoljno razloga da se ovdje zadržimo duže vrijeme. Uostalom, čitajte dalje :)

Karakteristike rute:

– dužina: 26km
– ukupni uspon: 540m
– podloga: asfalt
– uslovi za vožnju: tokom cijele godine, osim u slučaju jakih sniježnih padavina