Go to Top

AN02

Iz centra Andrijevice krenućemo putem ka Beranama, ali ćemo poslije 900m skrenuti lijevo, na put za Trešnjevik. No ni tom putu nećemo dugo ostati „vjerni“: 1,9km poslije starta skrenućemo oštro u desno, na asfaltni put za Saleviće i Prisoja. Odavde počinjemo umjereno težak uspon do Površa, dug 5km (visinska razlika: 260m).

Lijevo se nad nama dižu strme zelene padine iznad kojih, kao kruna, proviruju krševi vrha Željevica (na kartama upisanog i kao Žoljevica) – glavnog obilježja na ovoj turi. Na izmaku raštrkanog sela Površe stižemo na raskrnicu u obliku latiničnog slova „V“ (6,6km od starta) na kojoj ćemo nastaviti desno, nizbrdo (lijevo i uzbrdo se odvaja asfalt koji obilazi oko Žoljevice i spušta se u dolinu Gradišnice – ruta AN 03). Odmah poslije raskrsnice prolazimo ispod nove seoske crkve (lijevo): na svom izdvojenom prestolu ona pomalo samuje, posmatrajući zamišljeno vrenje života duboko dolje, u dolini Lima.

Par stotina metara dalje počinje kratka makadamska dionica na kojoj ćemo dostići najveću visinu na ruti, 1060m (6,9km od starta). Vozeći podno samog krša Željevice, počinjemo spust u dolinu Lima, dug nešto više od 4km. (Prije početka spusta lijevo se odvaja seoski put koji vodi do zanimjivih vodenica i valjaonice sukna udaljenih samo oko 250m, pa ne bi trebalo propustiti priliku da ih posjetimo.)

Lebdeći bez napora u lijepom predjelu i roneći kroz lijepe vidike, brzo ćemo na Stanjevom brdu stići do početka asfalta (8,1km). Put postaje vrlo strm, pa treba pripaziti da nas brzina ne povuče preko razumne mjere: saobraćaj ovdje skoro da i ne postoji, ali se uvijek može desiti da iz krivine pred nama iskrsne neki automobil. A posebno treba usporiti na početku jedanaestog kilometra: tada ćemo izaći na magistralu Andrijevica – Berane.
Nastavićemo pravo, i poslije 5km eto nas ponovo u parku u centru Andrijevice, na kraju ove lijepe vožnje koja nas je u početku oznojila, a poslije nas nagradila odličnim pogledom i uzbudljivim spustom.

Karakteristike rute:

– dužina: 16km
– ukupni uspon: 370m
– podloga: asfalt (15km), makadam (1km)
– uslovi za vožnju: tokom cijele godine, osim u slučaju jakih sniježnih padavina